tisdag 26 juni 2012

4 Favoriter Genom Tidens Gång

Följande 4 perenner har jag alltid gillat extra mycket. De har varit favoriter under många, många år! Och jag har odlat dom av och till allt eftersom tillfälle har funnits. Egentligen är det ju inte direkt några häftiga, sexiga 
sällsynta samlar plantor. Men det kanske är just det som gör att dom har hängt med som favoriter så länge ändå.......

Hos Asarum europaeum är det bladen som gör det hela. Blommorna är inte mycket att hurra för tyvärr..... Små och oansenliga som döljs av det vackra bladverket. En utmärkt marktäckare i fuktiga halvskuggiga till skuggiga lägen. Den är långsam i etableringen bara.


Men när den väl har kommit igång så gör den sitt arbete med mycket godkänt resultat. Vilka blad!

Dodecatheon meadia kom jag för första gången i kontakt med när jag gick på trädgårdsgymnasiet i Dingle i mitten på 80-talet. Sedan dess så har den vart en favorit. I det här fallet så är det bara blommorna som är grejen. Plantan är egentligen bara användbar som ett tillfälligt litet fyrverkeri då den vissnar ned en tid efter blommningen. Men vilka blommor, små och vackra!
Tvärr så gillar även sniglarna den lika mycket som jag gör.
Athyrium niponicum ,
här i sällskap med Galium odoratum (med små vita blommor) 
är en Ormbunke med vackra flerfärgade blad.Den finns i mängder med varianter. 
Jag vet inte riktigt vilken det är jag har här, kan vara "Red beauty" eller "Metallicum". 

Även denna är långsam i etableringen.Tyvärr också sen på våren, nu växer denna i zon 3 och i ett läge som inte är extra gynnsamt.Men när plantorna har växt till sig så är dom magnifika!
                                                                                    

Ännu en Ormbunke, Adiantium pedatum (här varianten "Imbricatum") odlas precis som ovanstående för bladverkets skull. Min erfarenhet är att den fyller upp bättre än Ormbunken ovan.
Denna planta växer fuktigt och skuggigt i något tyngre jord. Jag har sett A. pedatum som odlats betydligt soligare än vad dessa plantor växer.Vilket verkar fungera om dom har god tillgång till markfukt. När bladverket vajar lätt i vinden så är den oslagbar!Vad kan man dra för slutsats av dessa 4 favoriter? Inte speciellt användbara i funktionella planteringar kanske. Men desto vackrare enligt min mening! 3 av dom har ju ingen blomning värd namnet.... Intressant!
2 av dom är Ormbunkar vilket inte är så konstigt kanske, med tanke på att Ormbunks växter tillhör en av mina absoluta växtgrupper tillsammans med Kaktusar. Vilket kan tyckas vara en udda blandning......

Tycker Magnus


                                                                                3 kommentarer:

 1. Fina favoriter. Ormbunkar är verkligen underskattade i trädgårdssammanhang... har själv några olika som jag är väldigt glad i. Dina favoritfamiljer är ju båda Jurassic Plants! Jag menar båda har ju funnits här på vårt klot gaaanska länge.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna Vattenkanna!
  Ja visst är dom underskattade, det är väl kanske avsaknaden av flådiga blommor som gör det..... Men bra för dom som inte gillar gult, och det är ju en del konstigt nog. Fast det blir värre om man inte gillar grönt:)
  "Jurassic plants" !? Ja så mossig är jag....:) Mossa är också fint förresten. Kaktusarna är unga jämfört med Ormbunkarna.
  Kaktusarna kom när det började bli torrare. Fast det är ju länge sedan det med.....

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera