fredag 7 december 2012

Trevliga plantor

Nu när det är kallt och snö ute så satt jag och gick igenom några äldre bilder på
växter i sommarsol för att drömma mig bort en stund.

Hittade då följande bilder på 2 mycket trevliga plantor som jag tror att jag inte skrivit något om innan.
Båda är torrmarks/stenparti växter och vill odlas så soligt,varmt och torrt som möjligt. Det är alltså sand/grus i söderläge som gäller för att de skall trivas.

Den första Lampranthus aurantiacus från Syd Afrika är inte härdig här hos mig. Möjligtvis i väldigt skyddade lägen i zon 1. Men den är mycket fin att plantera ut i torra och soliga planteringar för att ge lite extra färg och fägring! En annorlunda sk.utplanterings växt till skillnad från de mer vanligt förekommande.

Den andra plantan, Scorsonera superrosa från Kazakstan har väldigt annorlunda blommor och får stora fröställningar som påminner om maskrosens. Den är helt härdig här och självsår sig villigt. Plantan förövrigt har smala grå-gröna blad med våg formade kanter.

                                Lampranthus aurantiacus


                                Scorsonera superrosa

Drömmer Magnus...............

2 kommentarer:

  1. Vilka snygga växter, kul att en blomma från Kazakstan trivs hos dig, jag förstår att den från Sydafrika är värd besväret att plantera ut om sommaren, vilken färg!
    Ha det bra.

    SvaraRadera
  2. Va kul att du tar upp ett släkte som även finns förvildad på Mallorca, från Sydafrika. Lampranthus glaucus och L. roseus faktiskt! I fjol när vi var här tog jag hem några skott som nu finns hemma i en kruka. Den åkte ut på sommaren och växte till sig fint!

    SvaraRadera