fredag 17 januari 2014

Trädgårdsfjanten?I helgen var jag på Trädgårdsamatörerna-Hallands trevliga tillställning i Varberg. Där fick jag höra Gunnel göra reklam för ett program som kallas "Trädgårdskampen". Gunnel sa att hon och Hannu länge tvekade med att ställa upp i programmet (med all rätt). Men blev tillslut övertalade av SVT med motiveringen (eller lönen?) att "Om vi gör ett bra program som får många tittare så blir det mer pengar att göra Trädgårds Tv av" Jag förstår att det är hårt att försörja sig som Trädgårdsjournalist som dessa personer är, men nu i efterhand måste dom väl känna sig lurade!?
Varför skall det tävlas och röstas ut personer i varenda program!!??
Listan på sådana program kan göras hur lång som helst och nu har även Trädgårds Tv blivit drabbad av denna pest! Är ideerna slut? Då har jag ett tips till de ansvariga på SVT som inte är någon hemlighet, titta på Engelsk Tv! Där har dom en hel del bra program där dom lär ut någonting. Titta på "Växternas hemliga liv" med David Attenborough som visas på UR Play, SVT! Då förstår man hur fantastiska växterna är. Svensk Trädgårds Tv var illa innan med fjanteri, matlagning och bristfällig information m.m. i de sk. Trädgårdsprogrammen. Nu har det blivit ännu värre!
Om SVT vill ha mer pengar till att göra bra Trädgårds Tv av, varför inte göra ett bra program med en gång? Jag har läst alla kommentarer på de stora trädgårdsforum som finns på nätet och jag har inte hittat någon som är helt positiv.
Jag klagar absolut inte på deltagarna, dom gör säkert sitt bästa med de förutsättningarna som dom har. Att några av dom hade problem i utslags tävlingen med redskap förstår jag. Vem använder en barkborste
nu för tiden och vem har en typ av sekatör till varje växt? Dom som säljer redskap vill väl säkert att vi trädgårdsodlare gör det. Är det reklam tv som SVT har börjat med?
Är det så svårt att förmedla kunskap? Programledarna gick mest runt
och anmärkte på att det var för trångt planterat. Vilket det var i många fall men inget sades om "ståndort" dvs. rätt växt på rätt plats. Det blandades friskt med Daggfunkia, Lavendel, Ormbunkar mf. som planterades i den steniga jorden på den öppna soliga Skånska platta ytan. Hur mycket program tid hade det blivit om Hannu (som är bra på att prata) hade förklarat CC avstånd, jordmån, läge etc.?
För det är väl kunniga programledare/domare som SVT har anlitat?
Trädgård är en konst och växter skall visas respekt! Vad kommer härnäst från SVT, göd upp dina Hönor och Grisar på kortaste tid?
Jag blir inte förvånad.......
Pinsamt dåligt! Gör om och gör rätt!


2 kommentarer:

 1. Jag längtar efter Gunnels 'Gröna rum', sedan det slutade så har ingen riktigt trädgårds-TV gjorts i Sverige vad jag vet.
  Snälla SVT, låt dessa programledare starta om 'Gröna rum' och låt oss sedan se vad de har att bjuda på.
  Låt programledarna själva välja vilket slags program de vill göra.

  Jag lider redan med de trädgårdsintresserade människorna som är deltagare i programmet och som kommer att bli utröstade.
  Kommer de då ha kvar trädgård som sitt intresse om de känner sig dåliga på ämnet? Eller kanske de inte tar detta TV-program så allvarligt...
  Man hoppas på det senare.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Instämmer helt med dig Hans!
  Ha en bra dag själv:)

  SvaraRadera