måndag 23 januari 2012

Vinter!

Så kom den då tillslut, vintern! Under Lördagen kom det första riktiga snöfallet och med det även kylan.
Just nu så är det - 8,7 grader vilket är den lägsta temperaturen så här långt.
Och värre skall det bli enligt prognosen. Då var väl det roliga över för denna gången.....
Som ni märker så är jag inte direkt överförtjust i snö och kyla. Men jag får väl trösta mig med att eländet blir betydligt kortaren än de 2 senaste vintrarna. Den avslappnade känslan jag haft för alla mindre härdiga växter har bytts till oro och vaksamhet. Täckte Gunnera manicata när snön började dala ned under Lördags förmiddag. Den fick skydd enligt lager på lager principen.(Det fungerar även på växter)
Först ett ca 40 cm lager av halm och spån från hönshuset, sedan granris och sist
en presenning över för att skydda mot väta. Detta skydd har klarat Gunneran genom de 2 sista vintrarna. Det borde gå nu med. Andra känsliga växter är, Poncirus trifoliata, Fargesia robusta, Rosmarinus lavandulaceus, Araucaria araucana som får stå oskyddade. Jag har dock än så länge gott hopp om att alla känsliga lökar och knölar har det bra nere i  marken.
Tjälen hade inte hunnit slå till innan kylan kom och marken var relativt varm.
Nu ligger det ett lager snö på och skyddar, som är det enda positiva med just snö...:)Yucca filamentosa "Golden Sword" i all sin prakt veckan innan vinterns riktiga ankomst.Yucca filamentosa "Golden Sword" inbäddad i snö.


Yucca sp. i snön.

3 kommentarer:

 1. Med en så faderlig omsorg som gunneran fått kommer den säkert att, som de övriga, att klara sig. Det blir en härlig kontrast att se just yuccorna i snön. Minns när vi bilade från Las Vegas till Los Angeles och slättlandet bortom Nevadaöknen var full av blommande yucca. Vackert!
  Ha det
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig, mycket vackert! :) Öknen där är min favorit miljö och Los Angeles är min favorit stad :))

  Magnus

  SvaraRadera
 3. Hoppas dina lite känsligare växter klarar vintern fint, snön skyddar ju från den värsta kylan, som du skriver. Tack för tips om staketdruvan 'Zilga', jag har dock redan provat den flera gånger med uselt resultat. Kanske jag måste gräva om odlingsbädden i växthuset och göra den mer väldränerad?
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera